Wakeboarding?

Wakeboarding?

Wakeboarding, eli vesilautailu on vesiurheilulaji, jossa lautailijaa vedetään joko veneen, vinssin tai vaijerilinjan avulla veden päällä. Wakeboardin sukulaislaji on kiteboarding, jossa vetovoima tulee isosta leijasta. Kun kerran on oppinut yhden tavan vesilautailla, on monesti muut variantit helppoja ja mieluisia harrastaa.

Cable wakeboarding eli kaapelivesilautailu on näistä vesilautailun varianteista olosuhteiltaan se kaikista vakain ja helpoiten saavutettavissa. Kaapelilla on myöskin vesiesteitä, eli obstakkeleita, jotka vertautuvat lumilautarinteiden obstakkeleihin. Monesti vesilautalun esteihin haetaankin vastaavia muotoja kuin hiihtokeskusten esteissäkin nähdään. Wakeboarding kuuluu lautalajeihin, kuten lumilautailu tai skeittaus, joten oppimiskäyrä lajeista toiseen on usein nopeaa.

Onko wakeboarding helppoa tai vaikeaa?

Wakeboarding on moniin muihin lautailulajeihin verrattuna matalamman kynnyksen laji lähteä lautailemaan. Aloittelijoiden vauhdista veteen kaatuminen ei murra luita, tai aiheuta nyrjähdyksiä. Vasta kun taidot karttuvat ja aletaan niin sanotusti kanttaamaan vauhtia, voi vesikin tuntua kovalta elementiltä. Silti isojen ilmalentojen päätyessä kaatumiseen sattuu erittäin harvoin vakavasti. Jokainen lautailija määrittää itse mitä tekee, joten vahingossa ei tarvitse tehdä esimerkiksi volttia.

Kaapelivesilautailu on meidän mielestä se helpoin vesilautailun variantti:

- Kaapeli vetää lautailijaa yläviistoon

- Laitteen ohjaaja, eli operaattori, sekä muut laiturilla voivat helposti huutaa vesillä olijalle ohjeita.

- Jos alkaa hirvittämään, aina voi päästää vetonarusta irti ja vauhti pysähtyy. Esimerkiksi lumilla rinteessä vauhti on pakko osata kantata pois.

Peltomäen alue on optimi vesilautailuun!

*Tuulelta suojassa = Ei häiritseviä laineita.

*Ei muuta liikennettä vesistössä = Ei häiritseviä laineita.

*Pieni vesistö = Vesi lämpiää nopeasti.

*Oheispalvelut (sauna, pukkarit, ravintola yms) = Tasoittavat kausittaista lämmön heilahtelua ja tekevät pisteestä koko päivän vierailun arvoista.

*Hyvät obstakkelit = haasteita kokeneemmillekin läpi kauden

Iso kaapeli vs pieni kaapeli

Maailmalla on kahta erilaista kaapelivesihiihtoon tarkoitettua vetojärjestelmää eli kaapelia. Pieni kaapeli on vaijerilinja, joka kulkee vesistön yli kahden tolpan varassa. Pienellä kaapelilla voi lautailla vain yksi ihminen kerrallaan ja vaijerin vaihtaessa suuntaa tulee lautailijan tehdä 180 asteen käännös. Tämän mallin kaapeleita on suurin osa suomalaisesta kaapeleista.

Isolla kaapelilla vaijerilinja on asetettu kulkemaan ympäri vesistöä yhteen suuntaan. Vaijerilinjan toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin laskettelukeskusten hiihtohisseissä. Vaijerilinja liikkuu tasaisella tahdilla koko ajan ja linjan mukaan vietäväksi mennään "lennosta" ja jäädään pois irrottamalla vetonarusta. Isolla kaapelilla voi lautailla useampi samaan aikaan eikä tiukkoja käännöksiä tarvitse tehdä.

Suomessa on ollut pitkään ainoana isona kaapelina Ukkohalla.

Keväällä 2021 Etelä-Suomi saa oman ison kaapelinsa Peltomäkeen. Peltomäki tulee vastaamaan kaikkien asiakasryhmien vaatimuksiin uusin laatu-standardein. Nostamme wakeboardingin uudelle tasolle!

Alla kuvituskuvaa, jossa vasemmalla puolella pieni kaapeli ja oikealla puolella iso kaapeli.

Wakeliput ja Wake-paketit puolihoidolla varattavissa verkkokaupasta.